Határtalanul – Erdélyi utazás 2023

Erdélyi útinapló
HAT-KP-1-2022/1-000979

2023.május 22-május 25-ig a Határtalanul pályázat keretében 22 diákunkkal Erdélyi kiránduláson vettünk részt.

Hétfő hajnalban 5 órakor indultunk. Úticélunk Gyimesközéplok, községünk testvértelepülése, az ezeréves határnál. A határ előtt rövid megálló, majd irány a Királyhágó, Erdély kapuja. Csodálatos panorámában gyönyörködhettünk.

Következő állomásunk Mátyás király szülővárosa, Kolozsvár volt. Megnéztük történelmünk híres uralkodójának szülőházát, fotózkodtunk a főtéren. Ez a város jelképe, házsoraiban laktak a város legtekintélyesebb polgárai. Itt található Kolozsvár jellegzetes műemléke, a Szent Mihály templom, mely előtt Fadrusz János híres alkotása, a Mátyás király emlékmű áll.

Kolozsvár után Farkaslakán álltunk meg. Megkoszorúztuk a neves erdélyi író: Tamási Áron sírját.

Este érkeztünk szállásunkra, a gyimesközéploki Fatányéros Panzióba. A szobák elfoglalása után várt bennünket a finom vacsora. Az étkezésre nem lehetett panasz. Mindig bőséges, több fogásos és nagyon finom volt.

A további programokról röviden: Másnap Nyergestetőn szintén koszorút helyeztünk el a székely hősök emlékművénél. Az erdélyi Thermopylai-ként is emlegetett szorosban zajlott az 1848/49-es szabadságharc egyik utolsó csatája. Tuzson János alezredes maroknyi székely csapatával itt tartóztatta fel a betörő ellenséget. A csatában elhunyt honvédeket az emlékművel szemközti erdőben temették el tömegsírba. Itt ma kopjafaerdő őrzi emléküket!

A nap kiemelt programja a Mohos láp volt. A tőzegláp Hargita megyében egy krátermaradványban 1050 méter magasságban található. Ez azért érdekes, mert Magyarország legmagasabb pontja a Mátrában a Kékestető 1014 méter magas, Idegenvezetővel végig jártuk a többszáz méteres tanösvényt. A tavalyihoz képest, most már szépen kiépített faszerkezeten tehettük meg az utat. Idegenvezetőnk szemléletes előadásából megismerhettük a láp növényvilágát. Az ikerkráterek másik részében van a Szent Anna tó. Most ez is belefért a programunkba, sőt egy sétát is tettünk a tó körül.

Harmadik nap látogattuk meg testvériskolánkat, a hidegségi általános iskolát. Jó érzés volt látni távol az anyaországtól a magyarságukat őrző csángó kisgyerekeket.

Az iskolából az ezeréves határhoz vezetett az utunk, melyet jelképesen át is léptünk. A Rákóczi vár most felújítás alatt volt, így oda nem mehettünk fel.

Csodálatos élmény volt a Gyilkos tó és a Békás szoros. A tó mondáját ismertettük a gyerekekkel. Sajnos a kiszáradás veszélye fenyegeti az alig 200 éves természeti képződményt. A bazársoron is szívesen időztek tanítványaink. Felejthetetlen élmény volt a Békás-szoros. Sajnos az idő nem volt most kegyes hozzánk. Eleredt az eső, de az élményt ez sem csorbította.

Ismét hosszabb buszozás után a Madéfalván álltunk meg. A székely település tragikus, véres eseménnyel írta be nevét történelmünkbe. Mária Terézia uralkodása alatt 1764. január 7-én hajnalban az osztrák katonaság vad ágyútűzzel és rohammal mészárolta le a kényszerű sorozás ellen tiltakozó székelyeket. Az esztelen öldöklésnek 200 ártatlan ember, közöttük sok gyerek esett áldozatául.

Szállásunk felé buszozva megálltunk Csíksomlyón, a kegytemplomnál. Külön élmény volt, hogy fölgyalogoltunk a búcsú színhelyére, a Nyereghez. Itt már minden a közelgő nagy ünnep előkészületeire utalt.

Utolsó nap ismét rövid időt töltöttünk Farkaslakán, majd a közeli Korondon. A fazekasságáról híres település bazársoráról is nevezetes.

Most sem maradhatott ki a programsorozatból Parajd, a sóbánya. Itt már a római korban bányásztak sót. A bányába busszal mentünk be. Ez kicsit zsúfolt volt, de a több száz lépcsős ereszkedés után, a bánya levegője és látványa kárpótolt mindenért.

Fáradtan, de sok élménnyel gazdagodva május 25-én, késő este érkeztünk haza.

Aki egyszer ellátogat Erdélybe, a szíve mindig visszavágyik. Remélem, tanítványaink is így lesznek ezzel.