Erdély 2024

2024. április 22-26 –ig a Határtalanul pályázat keretén belül 15 tanulónkkal egy csodálatos erdélyi kiránduláson vettünk részt. Hétfő hajnalban indultunk el az úticélunkhoz, Gyimesközéplokra, községünk testvértelepülésére. A határt átlépve Királyhágónál álltunk meg, Erdély kapujánál. Gyönyörű panoráma fogadott bennünket. Következő állomásunk a Tordai -hasadék volt, ahol egy fárasztó túrát tettünk meg. Ezután Farkaslakára tértünk be, ahol nemzeti színű szalagot helyeztünk el Tamási Áron sírjánál. Késő est érkeztünk szállásunkra a gyimesközéploki Fatányéros Panzióba. A szobák elfoglalása után bőséges vacsora várt bennünket. Az étkezés mindig több fogásos és nagyon finom volt.

 A második nap Nyergestetőre utaztunk, ahol megtekintettük az ottani történelmi emlék helyet, a csatában elhunyt és tiszteletükre felállított kopjafákat. Itt is szalagot helyeztünk el az emlékműnél. Innen az utunk Kézdivásárhelyre vezetett, ahol megtekintettük a főteret és Gábor Áron szobrát. Ezután a Mohos-láphoz mentünk. Itt idegenvezető segítségével megismerhettük a láp kialakulását és növényvilágát. Megtudtuk, hogy a láp egy hajdani dupla vulkán egyik mélyedése, a másik pedig a Szent Anna-tó. Ide is tettünk egy jó kis sétát, és ettünk kürtőskalácsot. Szállásunk felé buszozva még Csíksomlyón is jártunk, megnéztük a kegytemplomot.

A harmadik nap nagyrészét Gyimesközéplokon töltöttük. A gyimesi Hidegségi Általános Iskolában Rácz Árpád iskolaigazgató fogadott, a helyi 7. osztályosokkal együtt. Itt megismerkedtünk az iskola történetével, hagyományaival. Felkerestük az egyik tagintézményt is, ahol csak alsós diákok tanulnak. Láthattunk csángó táncbemutatót, ahol mi is táncra perdültünk. Délitán megtekintettünk egy helyi pékműhelyt, majd felkerestük a település tejüzemét, majd a Gyimesközéploki Önkéntes Tűzoltóknál tettünk látogatást. Természetesen itt a gyerekek a tűzoltóautó felszereléseit megtekintve, az autóba is beültek. Innen az Ezeréves határhoz vezetett az utunk, Gyimesbükk településhez. Felkerestük a Gyimesi Skanzent is, ahol egy idegenvezető volt a segítségünkre. Visszatérve szálláshelyünkre, vacsora után felkerestük a nemrég átadott spa-t, ahol a napi fáradalmainkat kipihentük. Úszkáltunk, pezsgő fürdőztünk.

Negyedik napon ismét hosszú utazás várt ránk, Madéfalvára vezetett az utunk. A székely település tragikus véres eseménnyel írta be nevét a történelmünkbe. Vad ágyútűzzel és rohammal 200 ártatlan székely embert, köztük sok gyermeket öltek meg. Itt is szalagot helyeztünk el az emlékműnél. Ezután ismét a természet szépségeit élvezhettük a Békás-szorosban, a mély szurdokvölgyben, az egekbe nyúló sziklafalak között átsétálva. A Gyilkos-tó legendájával a helyszínen ismerkedhettünk meg. Élmény volt számunkra, hogy útközben egy medvét is megfigyelhettünk az erdőszélen.

Utolsó nap búcsút intettünk a szálláshelyünknek, és elindultunk hazafelé. Rövid időt töltöttünk még Farkaslakán, majd a közeli Korondon. Nem maradt ki a programunkból Parajd, a Sóbánya, amely ma már főként turisztikai látványosságként működik, hatalmas kivilágított földalatti tere igazi különlegesség.

Fáradtan, de nagyon sok élménnyel gazdagodva tértünk késő haza Zagyvarékasra. Igazán programdús napokat tölthettünk el Erdélyben, ahol mindig szívesen látnak bennünket.